false
Інтернет-Магазин
ПН-ПТ: 9:00-17:00
Наші бутіки (050) 073-17-12 Cервісний центр

Важливе Про Дитячу Суміш

ВАЖЛИВЕ ПРО ДИТЯЧУ СУМІШ!

 

Чим більше вчені займаються вивченням властивостей грудного молока, тим більше стає незрозумілим, яким чином природа могла створити такий складний, багатокомпонентний та досконалий продукт, що забезпечує всі потреби дитини.

Однак, якщо з тих чи інших причин дитина змушена перейти на штучне вигодовування, то без суміші не обійтися.

 

Як каже екс-головний педіатр МОЗ України, професор та доктор медичних наук Бережний В.В.: «Звичайно, ніде немає такої суміші, яка б один в один на 100% повторила грудне молоко. І, мабуть, ніколи не буде».

Але обирати потрібно, і тому ми спробуємо розібратися в цьому питанні, проаналізувавши різні статистичні дані та зіставивши думки експертів.

 

Метою цієї статті не є реклама чи продаж тих чи інших продуктів, ми хочемо допомогти мамам у нелегкому питанні про суміші.

 

Почнемо з того, що досі немає єдиних світових норм, що регулюють чіткі правила щодо складу дитячої суміші. Так, порівнюючи американських та європейських виробників, не можна однозначно віддати комусь перевагу, адже стандарти там відрізняються і, на жаль, досі немає єдиної правильної формули. Написано багато статей про порівняння головних лідерів на ринку дитячих сумішей – США та ЄС. Але в кожній статті описана різна думка. Тим не менш, більшість джерел, причому як американських, так і європейських говорить про те, що в ЄС суміші вищі за якістю ніж у США.

 

І ще один цікавий факт. Суміші одного виробника, але в різних країнах можуть мати різні компоненти у складі, тому, купуючи європейську суміш, наприклад, в Україні ви не можете бути впевнені, що це та сама суміш, яку ви купували, наприклад, у Німеччині. Приклад: суміш HiPP stage 1, виготовлена в Німеччині та Нідерландах, має пробіотик, а в Британії – ні.

 

Хоча і немає єдиних норм для складів суміші, існує ось така градація шкідливих/корисних компонентів. Загалом вона має сенс. А з нюансами деяких речовин ми розберемося далі у цій статті.

 

Корисні речовини та компоненти сумішей для новонароджених:

·        Білки молочної сироватки чи казеїн. Більшість сумішей містить близько 1,4 г білка на 100 г продукту. У грудному молоці від 0,8 до 1,2 г цієї речовини.

·        Таурін. Важлива амінокислота. Необхідна для розвитку зору, нервової системи, відповідає за засвоєння жирів.

·        Жирні кислоти. З їх допомогою відбувається побудова клітин, правильне формування головного мозку та сітківки на очному яблуку.

·        Лактоза. Нормалізує перетравлення їжі, роботу кишечника.

·        Рослинні олії. Нешкідливими вважаються: соєва, кокосова, соняшникова.

·        Пре- та пробіотики. Без них корисні бактерії у кишечнику погано розростаються.

·        Мінерали та вітаміни. Забезпечують повноцінний розвиток.

·        Нуклеотиди. Речовини, що беруть участь в обміні речовин та формуванні захисних властивостей організму.

·        Холін. Корисний для нервової системи.

 

Шкідливі речовини та компоненти дитячих сумішей:

·        Глютен. Лікарі вважають, що ця речовина складно засвоюється і може спровокувати глютенову непереносимість – целіакію. Хоча найчастіше вона спадкова. Крім того, глютен заважає засвоєнню багатьох корисних речовин у дитячий організм.

·        Гліадин. Речовина, яку можна виявити в оболонці злаків. Гліадин може провокувати омертвіння ворсинок кишечника, покликаних надавати допомогу при всмоктуванні поживних речовин.

·        Фітін. Заважає кальцію, вітаміну D та залізу всмоктуватися.

·        Цукор.

·        Соя. Заборона стосується генно-модифікованої продукції. Натуральна соя рекомендується лише дітям із непереносимістю білків коров'ячого молока.

·        Пальмова та ріпакова (рапсова) олія. Педіатри вважають, що ці види олій можуть негативно впливати на систему травлення дитини.

 

В останньому пункті, а саме, пальмовій та ріпаковій олії, ми спробували розібратися докладніше.

Отже,

РІПАКОВА (РАПСОВА) ОЛІЯ

Рапс (ріпак) – це штучно виведена культура – плід схрещування капусти та суріпки. Тому відразу скажемо, що ріпакова олія, яка видобувається з ріпаку, — це генно-модифікований продукт.

Насамперед шкода ріпакової олії у тому, що в її складі є ерукова кислота.

Через неї ріпакову олію свого часу було заборонено включати до складу дитячого харчування. Кислота негативно впливає на розвиток сечостатевої системи.

Але річ у тому, що наука не стоїть на місці. На сучасному етапі, розклавши склад ріпакової олії по поличках, селекціонери намагаються позбутися шкідливих компонентів у ній. Так вдалося значно знизити відсоток вмісту тієї ж ерукової кислоти з 50% до 31%. Це робить ріпакову олію сучасних сортів безпечнішою і менш шкідливою, як це було ще якихось 20 -30 років тому.

Коли дію ерукової кислоти на організм людини було досліджено докладно, експерти всього світу зійшлися на думці, що в невеликих дозах вона нешкідлива, тому зараз світові стандарти дитячого харчування допускають ріпакову олію у складі дитячого харчування, якщо ерукової кислоти в ній не більше 31%. Німецькі вчені нещодавно провели дослідження і повністю підтвердили, що ерукова кислота в дитячому харчуванні безпечна в концентрації 31%.

Їх думки дотримується і доктор Комаровський, який, між іншим, підкреслює: «У ріпаковій олії оптимальне співвідношення Омега 3 і Омега 6».

 

ПАЛЬМОВА ОЛІЯ

Пальмова олія вже давно додається до дитячих сумішей як джерело цінної пальмітинової кислоти. Однак, як показало багато досліджень, використання пальмової олії в дитячому харчуванні має два побічні ефекти: зменшує всмоктування кальцію і збільшує щільність випорожнень. Звичайна пальмітинова кислота є чужорідною для організму дитини та є джерелом маси проблем, особливо у віддаленій перспективі. Справа в тому, що альфа-пальмітат пов'язує молекули кальцію і утворює в кишечнику великі нерозчинні сполуки. Дані сполуки прилипають до стінок кишечника, що веде до закрепів, хворобливої дефекації та постійних кольок.

Але досягнення сучасної нутріціології не стоять на місці.

Вчені штучно змінили формулу пальмітинової кислоти з альфа- в бета-позицію, в ту саму, що міститься в грудному молоці і є природною для організму малюка. Ця олія називається структурованим бета-пальмітатом.

Щоправда, коштує вона дорожче і тому не всі виробники вважають за потрібне робити таку заміну. Бета-пальмітат міститься лише у дорогих сумішах преміум-сегменту. До таких належить японська суміш Wakodo. Це справді хороший продукт, на який мами можуть сміливо звертати увагу.

 

ВИБІР СУМІШІ

При виборі молочної суміші важливо орієнтуватися на вік та анамнез дитини. Якщо мама вирішила використати нову суміш або вперше зіткнулася з необхідністю штучного вигодовування, то краще діяти у тандемі з педіатром.

Принцип: «Ой, яка симпатична рожева баночка з зайчиком!» – не підходить. Обирати дитяче харчування потрібно лише за рекомендацією лікаря. Лікар, який спостерігає вашого малюка, порадить, яку саме суміш потрібно давати малюкові з урахуванням віку, збільшення ваги, і найголовніше – орієнтуючись на стан здоров'я.

Будьте уважні до хитрощів маркетингу!

Є компанії, які рекламують суміш по ТБ, роздають пробники у лікарнях, витрачають величезні гроші на рекламу та при цьому економлять на якості. Існують дуже цікаві факти про те, як «гіганти» з виготовлення сумішей навіть підсилали своїх співробітників, так званих «лікарів із вигодовування», які говорили породіллям, що у них мало чи немає молока і давали пробники суміші, тим самим підсаджуючи малюка на суміш, а молоко після виписки не прибувало, тому що дитину не прикладали до грудей.

Хоча і існує Кодекс маркетингу замінників грудного молока, розроблений за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), багато виробників вміло оминають правила. А іноді й доплачують несумлінним лікарям за рекомендацію їхньої продукції.

Саме тому кожній матусі буде абсолютно не зайвим самій розбиратися в дитячій суміші.

 

АЛЕРГІЯ

Алергія на суміш – це окрема та дуже хвилююча тема.

У 99% випадків немає такого поняття як алергія на суміш. Можлива алергія на певні компоненти або непереносимість коров'ячого білка. Найчастіше алергія на білок коров'ячого молока є спадковою і в сім'ї вже є подібні проблеми.

У такому випадку недостатньо просто перейти на суміш під назвою «гіпоалергенна».

Якщо ваш педіатр легко визначив харчову алергію і порадив гіпоалергенну суміш – варто шукати нового педіатра. Наполегливо рекомендуємо пройти необхідні обстеження та діяти лише під наглядом хорошого фахівця.

 

ВОДА ДЛЯ ПРИГОТУВАННЯ СУМІШІ

У питній воді містяться мінерали, необхідні для нормального розвитку організму немовляти. Їхня концентрація налічує 200–300 мг/л. Якщо додати таку воду в дитячу суміш, що вже має у складі ті самі мінерали, норма буде перевищена. Для виготовлення суміші використовується спеціальна вода з оптимальним рівнем мінералізації – 64-107 мг/л.

Вода має бути підготовлена спеціально для дітей – напис «дитяча» на пляшці на це вказує. На етикетці також повинні бути розміщені відомості про місце видобутку води та її характеристики – мінеральний склад, дату та місце розливу, термін придатності тощо.

Найкраще обирати бутильовану воду від виробників із гарною репутацією. Ця вода повинна бути призначена спеціально для малюків – така вода проходить багатоетапну фільтрацію, якої не домогтися в домашніх умовах.

 

СУМІШІ НА КОЗЯЧОМУ МОЛОЦІ

Більшість дитячих сумішей виготовляють на основі коров'ячого молока. Однак відомо, що деяким малюкам суміші на коров'ячому молоці не підходять саме через білки коров'ячого молока, що містяться в них. У такому разі батьки звертають увагу на суміші з козячого молока. Хоча вибір козячого молока іноді абсолютно і не пов'язаний із непереносимістю коров'ячого білка.

Є дані досліджень, що білок козячого молока засвоюється легше за коров'яче, а за своєю структурою він ближче до білка жіночого молока.

Рекомендації педіатрів сумішей на козячому молоці часто пов'язані із прагненням розвантажити шлунково-кишковий тракт малюка.

Що стосується недоліків, то вони найчастіше пов'язані з високою ціною та більш обмеженим асортиментом, якщо порівнювати з аналогічним продуктом на основі коров'ячого молока.

Хороші відгуки активно збирає суміш на козячому молоці Bambinchen. Молоко для сумішей походить з Нової Зеландії і змішується в Німеччині. Bambinchen протестована та сертифікована EFSA, Європейським агентством з безпеки харчових продуктів. Суміш характеризується дуже сприятливим складом із високою засвоюваністю.

 

ПЕРЕХІД НА СУМІШ

Важливим аспектом однозначно є те, як ви вводите суміш чи переходите на нову.

Чи можна різко перейти із грудного молока на суміш?

Ідеально, якщо переведення на штучне годування здійснюється протягом одного місяця. Мінімальний допустимий термін – не менше двох тижнів. Різкий перехід з однієї форми харчування на іншу для малюка може бути виправданий лише екстреними причинами.

Вводьте суміш лише після годування грудьми. Вводьте суміш поступово, спочатку 10-30 мл на день (після грудного годування) протягом одного-двох днів. Якщо дитина добре перенесла введення суміші (без висипу, капризів тощо), то поступово збільшуйте кількість суміші та частоту годування.

Також є кілька загальних правил заміни однієї суміші на іншу:

1.      Перехід має бути поступовим. Навіть якщо суміш повністю підходить немовляті, різкий перехід може спричинити шлунково-кишкові розлади.

2.      Розводити суміші необхідно в окремих пляшечках.

3.      Будь-яку нову дитячу суміш потрібно давати у невеликій кількості.

4.      Нову суміш дають дитині перед годуванням звичною сумішшю.

5.      Нову дитячу суміш у першу чергу починають давати дитині під час денних годувань, а в останню чергу продукт замінюють на ранкове та нічне годування.

6.      По мірі збільшення кількості нової суміші обсяг звичної суміші зменшують.

Існують різні схеми переходу з однієї суміші на іншу, але всі вони мають приблизний характер. Насамперед орієнтуйтеся на те, як малюк переносить новий продукт. Ви можете легко знайти подібні схеми в інтернеті, але рекомендуємо, звичайно ж, знайти їх у вашого педіатра.

 

І насамкінець хочемо навести кілька історичних фактів про різних виробників та історії, що траплялися з їхніми сумішами. Публікуємо їх як наочний приклад того, наскільки важливо відповідально підходити до питання вибору дитячого харчування, не вестись на маркетинг і тримати руку на пульсі нових розробок:

-         1997 рік. Великобританія: Milumil відкликаний з продажу через інфікування сальмонелою.

-         1997 рік. США: Федеральне управління лікарських препаратів та продуктів харчування відкликало суміш Nestlé через фальсифікацію та виробництво за антисанітарних умов.

-         2000 рік. Після тривалого ігнорування приписів місцевих санітарних служб компанія HiPP відкликала свою суміш НА1. Катастрофічне перевищення вмісту важких металів у вже проданій суміші призвело до того, що компанія отримала позови від кількох десятків батьків, діти яких стали інвалідами з нирковою патологією.

-         2005 рік. Суміш Similac виробника Ross Products відкликана через вміст активного полівінілхлориду. Ще раніше Similac була 5 разів відкликана з продажу через різні причини: були знайдені комахи в банках, залізо містилося у меншій кількості, ніж було заявлено тощо.

 

Ми рекомендуємо вам консультуватися з педіатрами, купувати харчування у перевірених постачальників і, по можливості, не заощаджувати на такому важливому продукті як дитяча суміш.

 

З турботою про малюків,

New Life.                                                                                                                               3 листопада 2023 рік.